9 razlogov zaradi katerih se lomijo vaši lasje in možne rešitve

Lomljenje las

Verjemite, drastično striženje las ni edina rešitev za odpravo lomljivih las. Z vami bomo delili 9 razlogov za lomljive lase, ki vas bodo odvrnili od striženja na kratko, čeprav smo prepričani, da bi čudovito izgledale tudi s kratko »pixie« pričesko.
Torej, ste za to da za vselej zaključimo to poglavje?

(Pojasnilo: V članku so našteti nekateri fantastični izdelki, ki jih naravnost obožujemo. Predstavljenih je nekaj izdelkov naših partnerjev. Če se odločite za ogled teh izdelkov, lahko v zameno dobimo manjše denarno nadomestilo, ki pa vas ne stane popolnoma nič.)

Pomanjkanje vlage

Obstaja razlog, da je balzam del vsake negovalne rutine las, vendar je vseeno pomanjkanje vlage v laseh izredno pogosta težava, bodisi zaradi prekomerne uporabe orodij za toplotno oblikovanje las, neprimerne nege ali številnih drugih razlogov. Uporaba vlažilnega šampona in balzama je odličen začetek, toda uporaba hranilnega balzama pri katerem izpiranje ni potrebno lahko naredi čudeže.

Preveč vročine

Preveč vročine

Ta razlog je verjetno zelo očiten. Ne skrbite, če je uporaba toplotnih pripomočkov del vaše rutine. Ampak če jih uporabljate prepogosto, lahko nastanejo težave. Prekomerna vročina sušilnika, likalnika ali kodralnika lahko povzroči, da lasje oslabijo in se pričnejo cepiti, zlasti konice, kjer so lasje pogosto preobremenjeni. Dobro pravilo je, da omejite uporabo toplotnih orodij na nekajkrat na teden (druge dni se lahko poslužite čopa) in ne pozabite uporabiti spreja za zaščito las pred toploto, da preprečite morebitne poškodbe. Opomba: V izogib poškodbam las ostanite pod 200 °C stopinjami, kadar uporabljate orodja za oblikovanje pričeske.

Izogibanje potrebnemu striženju

Verjetno smo se vsi že kdaj izogibali obiska frizerja v upanju, da nam bo zrasla dolga, sijoča griva. Vendar so redni obiski nujno potrebni, izogibanje pa nam bo prineslo več škode kot koristi. Za optimalne rezultate in za preprečevanje lomljenja konic je frizerja najbolje obiskati vsake štiri do šest tednov.

Pomanjkanje beljakovin

Če vam v prehrani primanjkuje beljakovin, se bo ta primanjkljaj pokazal tudi v vaših laseh. Beljakovine so sestavni del vaših las in zagotavljajo močne, zdrave lase. Če jih ne zaužijete dovolj, lahko lasje postanejo krhki in lomljivi. Izboljšanje prehrane vam bo zagotovo pomagalo, vendar obstajajo dodatki bogati z beljakovinami, ki zagotavljajo zadosten vnos beljakovin.

Barvna ali kemična obdelava

Barvna ali kemična obdelava

Uporaba barv za lase in drugih kemičnih tretmajev kot so trajne ni v nobenem primeru dobra za vaše lase. Vašim lasem lahko povzroči razne poškodbe, lomljivi in razcepljeni lasje pa lahko ostanejo z nami za vedno, če se ne poslužujete pravih metod in izdelkov. Barvanje na svetlo denimo, trajno odstrani naraven pigment iz vaših las. Trajno kemično

ravnanje ali kodranje pa lahko vaše lase pusti suhe in »slamnate«. Seveda pa obstajajo rešitve, ki delno preprečujejo trajne poškodbe. Naš predlog je, da se zgoraj naštetih kemičnih metod ne poslužujete prepogosto, kadar pa se le odločite za uporabo, uporabljajte kvalitetne izdelke, ter redno obiskujete frizerja, ki bo poskrbel za vaše poškodovane konice las.

Prepogosto spenjanje las

Prepogosto spenjanje las

Čopi, fige, kite ter ostale podobne pričeske so lahko zelo priročne vendar nam lahko prepogosto spenjanje oslabi lase, ki postopoma postajajo vse bolj lomljivi. Če redno nosite tovrstne frizure, predlagamo, da si vsakih nekaj ur vzamete pavzo in za nekaj časa razpustite lase.

Poletje in sonce

Poletje je sicer odličen čas za pobeg od stresa, do vaših las pa je vendarle malo manj prijazno. Ure in ure sončenja in klorirana voda v bazenih lahko vaše lase ošibijo in jih naredijo bolj suhe, ter bolj lomljive. Redna uporaba mask ter ostalih tretmajev poleti, ter v hladnih zimskih mesecih, vam pomaga ponovno navlažiti in okrepiti izsušene lase.

Napačno ravnanje z mokrimi lasmi

Mokri lasje so bolj dovzetni za lomljenje kot suhi. Pogosto pa ravno ko so mokri najbolj grobo ravnamo z njimi in jih pregrobo češemo, sušimo in vlečemo. V izogib poškodovanim lasem vedno uporabljajte glavnik z velikim razmikom med zobmi. Najboljše izbira pa je, da počakate, da se lasje skoraj popolnoma posušijo ter jih šele potem nežno razčešete. Do lomljenja lahko prihaja tudi zaradi sušenja z brisačo in grobega ožemanja las. Če lase sušite za brisačo jih zgolj nežno ovijte in se izogibajte prevelikemu trenju.

Prepogosto umivanje las

Pogostost pranja je stalna bitka za vse, ki imajo mastne lase. Zaradi občutka umazanih las prepogosto umivajo in šamponirajo lase. Prepogosto pranje pa žal šibi lase, še posebno kadar uporabljamo manj kvalitetne in agresivne šampone. Uporaba teh šamponov z lasišča odstrani naravno prisotna olja, zaradi česar lasišče reagira s še večjim proizvajanjem le-teh. Če vas skrbi, da bodo zaradi manj pogostega pranja vaši lasje izgledali mastni, lahko med pranji uporabljate suh šampon, ki vpija maščobo ter poveča volumen vaših las.