Kako pogosto si morate umivati lase, da bodo zdravi in lepi?

umivanje las

Ko govorimo o umivanju las ima marsikdo napačne predstave, vendar ste v resnici vi edini, ki resnično ve, kako pogosto si morate umivati lase. Vseeno pa bomo z vami delili ključne nasvete, s pomočjo katerih se bost lažje odločili za primeren razmik med pranji. Univerzalnega pravila ni iz enega preprostega razloga – vse je odvisno od vašega tipa las, lasišča in stanja vaših las.

Idealen urnik pranja las je res težko določiti. Če jih umivate prepogosto, se izsušijo, če pa jih ne umivate redno, lahko izgledajo mastni ter brez življenja. Umivanje las je individualna zadeva in po posvetovanju z največjimi strokovnjaki smo ustvarili ta članek z namenom da z vami delimo nekaj uporabnih nasvetov, preden se dokončno odločite za primeren urnik pranja.

Ravni, fini lasje

ravni fini lasje

Kot vam lahko povedo številni dermatologi, fini lasje ustvarijo več sebuma kot kateri koli drug tip las, zato lahko lasje dajejo vtis da so bolj mastni kot pri drugih tipih las. Priporočamo, da ženske s to vrsto las lase umivajo vsak drugi dan. Upoštevajte tudi, da je bolje uporabljati šampone proti prhljaju, saj le-ti odstranjujejo prekomerne maščobe in tako prilagodijo naravno ravnovesje olja.

Ali je slabo umivati lase vsak dan?
Če so vaši lasje tanki in fini, sebum hitro potuje po posameznem lasu, zato je včasih umivanje las vsak dan edini način, da uravnavate oljno ravnovesje. Vendar ne pozabite uporabiti šampona, ki je posebej oblikovan za vaš tip las, da jih ne boste po nepotrebnem izsušili.
Ali lahko umivanje las vsak dan povzroči izpadanje las?
Če lase šamponirate s kakovostnim in blagim šamponom, to ne bo povzročilo izpadanja las.

Gosti lasje

Gosti lasje so popolno nasprotje finih las, vendar ne samo zaradi svoje gostote. V nasprotju s tankimi, ponavadi sebum v bolj gosti teksturi las potuje počasneje. To pomeni, da prepogosto umivanje lahko odstrani naravna olja, ki lase ohranjajo zdrave ter zagotavljajo moč in elastičnost. Zato je bolje, da lase umivate na vsaka dva ali tri dni. Če pa kljub temu ne želite čakati tako dolgo, je najbolje uporabljati šampone brez sulfatov. Kako lahko manj pogosto umivam lase?
Med posameznimi umivanji lahko vaše lase na hitro sperete z vodo, konice pa osvežite s pomočjo balzama. Vaši lasje bodo dlje ostali sveži in mehki.

Valoviti lasje ali rahli kodri

Valoviti lasje ali rahli kodri

Za valovite in rahlo kodraste lase je zelo pomembno, da čim bolj izkoristite naravni sebum, ki pa žal zaradi kodrov počasi potuje po posameznih laseh. Zato je pranje na vsaka dva ali tri dni optimalna frekvenca za doseganje idealnega cikla naravnih olj. Ne pozabite tudi, da se mora vaš šampon ujemati z vašim tipom las, v nasprotnem primeru lahko šampon preveč obteži vaše kodre.

Koliko dni lahko počakam preden si ponovno umijem lase?
Čeprav potrebujete nekaj časa, da vaš sebum pride do konic vaših las, je najbolje da med pranji ni več kot tri dni razmaka. Po tretjem dnevu bodo namreč vaši lasje ustvarili preveč sebuma, kar lahko povzroči prhljaj.

Majhni kodri

Majhni in tesni kodri zahtevajo pranje enkrat do dvakrat na teden. Pri tem tipu las je je naravno olje dlje časa neopazno, saj sebum potrebuje več časa, da prepotuje celotno dolžino las. Naravna olja pa dajejo vašim lasem naravno sijoč videz in preprečujejo skuštrane ter zavozlane lase. Nikar pa z umivanjem ne čakajte predolgo saj lahko prekomerno mastno lasišče vodi do okužb.

Ali je v redu, da si umivate lase enkrat na teden?
Absolutno, če so vaši lasje tipa od 3a do 4c (zelo skodrani).
Ali lahko lase umivam vsak dan samo z vodo?
Mnoge ženske z bolj gosto teksturo las se odpovejo klasičnim šamponom in zaradi škodljive sestave sodobnih izdelkov preidejo na uporabo vode brez šampona. Šampon lahko zamenjate z vodo, vendar ne pozabite, da bo trajalo nekaj časa, da se bodo vaši lasje in lasišče prilagodili novemu režimu.

Poškodovani lasje

Stanje vaših las je glavni dejavnik, ki določa, kako pogosto morate umivati lase. Poškodovani lasje so na primer posledica pomanjkanja naravnega olja. V takih primerih dermatologi priporočajo pranje do dvakrat na teden, da se ponovno vzpostavi ravnovesje. Kako lahko zgostim lase?
Dobro uravnotežena rutina pranja, uporaba ekoloških izdelkov za nego las, manj toplotne obdelave las in seveda zdrava prehrana lahko lasem pomagajo, da si opomorejo in preprečujejo nadaljnje poškodbe, zaradi česar so lasje močnejši in gostejši.

Mastni lasje

Če se borite z mastnimi lasmi, je nujno, da veste kako pravilno umiti lase. V resnici gre za nenehno eksperimentiranje dokler ne dobite želenih rezultatov. Dermatologi so dokazali, da lahko ženske katerih lasišča proizvajajo veliko naravnega olja, spremenijo lase. Namesto da se prepustite skušnjavi vsakodnevnega pranja, raje poskusite lase umivati največ vsak drugi dan. Če sledite takšnemu urniku, obstaja možnost, da se bo vaše lasišče prilagodilo novi rutini in prilagodilo cikel proizvajanja sebuma.

Prepogosto oprani mastni lasje lahko ustvarijo še več sebuma, kar lahko med drugim povzroča srbenje in prhljaj.

Normalni lasje

normalni lasje

Normalni lasje so idealno ravnovesje med mastnimi in suhimi tipi las. Med pranji lahko preskočite nekaj dni, brez da bi trpel izgled vaših las. Poleg tega je ta tip las vedno elastičen in sijoč, kar omogoča bolj dinamično in preprosto oblikovanje pričesk, saj so lasje bolj prilagodljivi kot pri drugih tipih.

Kolikokrat na teden si umijete lase?
Ker običajni lasje nimajo odvečnih olj in se ne izsušijo, je pogostost pranja popolnoma odvisna od vas.

Nekaj dodatnih nasvetov: Ko se odločate kako pogosto si boste umivali lase, upoštevajte tudi svoj življenjski slog. Vaši lasje postanejo mastni ne samo zaradi naravnega sebuma, ki ga proizvaja vaše lasišče, ampak tudi zaradi znoja. Če živite aktivno življenje, polno različnih vadb in aktivnosti, si boste morda želeli pogosteje umivati lase, ne glede na tip in teksturo. Enako velja za ljudi, ki živijo na zelo onesnaženih območjih ali zelo pogosto uporabljajo izdelke za oblikovanje frizure.
Če vaš življenjski slog zahteva bolj pogosto umivanje las, lahko med pranji poskusite ekološki suhi šampon brez sulfatov.

Univerzalna formula

Čeprav lahko določite, kakšen tip las imate, boste morda želeli ubrati srednjo pot. Na srečo za vas obstaja univerzalno priporočilo, da lase umivate na 2-3 dni. Vendar bodite pripravljeni, saj bodo vaši lasje bodo potrebovali nekaj časa, da se bodo privadili na kakršnekoli nov urnik pranja. Seveda pa boste dobili najboljše rezultate, če boste urnik prilagodili vašemu tipu las. Čeprav lahko v praksi ugotovite, kako pogosto si morate umivati lase, obstaja verjetnost, da boste opazili suhost, poškodbe ali izpadanje las. Ko boste bolje spoznali svoje lase, boste lažje odkrili njihov resnični potencial in tako najbolje izkoristili lastnosti svojega tipa las. Upamo, da ste danes spoznali vse osnove pranja za vse vrste las. Če sledite našim priporočilom boste lahko lase ponesli na povsem novo raven!